
Aquest mes de FEBRER, la MONTSE VALERO ens presenta la seva recomanació literària.
L’acció es desenvolupa als anys seixanta del segle XX, en uns moments de gran activitat frenètica a l’entorn de la construcció de les centrals hidroelèctriques i, sobretot, de vivències de les persones de la mateixa Vall i dels qui hi van arribar buscant feina.
Els canvis que s’estan produint a la comarca seran molt grans i ambientaran la història humana que es desenvolupa a la novel·la.
Es produeix un assassinat d’un guàrdia civil i, a partir d’aquí, es descobreixen i s’expliquen les diverses històries que es van desenvolupant amb el rerefons de la mort del guàrdia civil i el per què d’aquesta mort.
La narració s’estructura en capítols molt breus i va saltant des dels fets que conformen el fil conductor de les trames principals amb la història de la construcció de les centrals, la vida dels treballadors, la política del moment, les empreses que van realitzar els treballs, el paper de l’església en aquests indrets i la vida de la Vall que es va transformant i posant-se al dia amb noves iniciatives de relacions socials.
Un conjunt ampli d'un munt de veus que ens van oferint visions diverses d’uns fets, d’uns treballs, de la transformació d’un territori i també una visió des d’un munt d’òptiques ben diverses que aconsegueixen que l’assassinat - element cabdal en la narració - serveixi de motiu i detonant per l’explicació de les històries paral·leles que acaben convergint i donant la pauta de les relacions entre els pobladors habituals de la Vall i els nouvinguts, amb els recels habituals, les relacions que es van establint i com la barreja és inevitable.
La narració va barrejant història real amb documentació d’investigacions sobre el treballs a les centrals fins a posar-hi aspectes de ficció i de realitat. Personatges propis del moment com el mossèn del poble que vol protagonitzar una Santa Missió contra la degeneració dels costums que, segons ell, porten els nouvinguts amb comportaments corruptes i amb l'obsessiva lluita contra el franquisme i els jerarques que, de tant en tant, pugen a les obres a fer inauguracions.
Tot plegat, constitueix una novel·la composta per fragments de les trames que es van relligant fins a arribar a conèixer tota la història.
El llibre conté els elements propis de la història de la construcció dels gran equipaments hidroelèctrics al Pirineu i el revulsiu que va suposar per un territori que estava habituat a altres ritmes i altres fonts de riquesa. D’aquesta transformació en van sorgir noves possibilitats, sacrificant, això sí ,bona part de la tradició cultural.
És també una història de passions humanes: amor, odi, conquesta, ús i abús del poder i obsessió religiosa.
Gràcies, MONTSE, per la teva recomanació.
Comments