top of page
Buscar

AGATHA CHRISTIE I BILLY WILDER



És el binomi fantàstic que ha escollit en XAVIER VILAJOSANA per a l’estrena teatral d’aquest cap de setmana.


A la vigília, li preguntem un parell de coses.


CC D’on va sorgir la idea de preparar aquesta obra?


XV De l'admiració que sento per aquests dos artistes i perquè aquesta pel·lícula sempre m’ha fascinat. De fet, té una llarg recorregut molt curiós que va començar l’any 1925 quan Àgatha Christie va publicar en un setmanari la història curta “Traitor hands”. Aquesta història va créixer i l’any 1933 es va convertir en la novel·la “Witness for the Prosecution”

Quan es va publicar als EUA l’any 1948 es va fer molt famosa. El 1952 en va fer una adaptació per a teatre, la qual es va estrenar l’any 1953 amb gran èxit.

Pocs anys més tard, el director Billy Wilder va demanar els drets per fer-ne una versió en cinema i es va estrenar l’any 1957 amb un èxit rotund. Billy Wilder temia la reacció de l’autora ja que havia inclòs modificacions en el guió i l’anècdota divertida fou que Àgatha Christie manifestà que li havia millorat l’obra.

Jo també penso que aquesta versió cinematogràfica és excel·lent i per això, en aquesta ocasió, he preferit basar-me en la pel·lícula i no en l’obra de teatre.


CC Doncs sí que és curiosa la trajectòria d’aquesta pel·lícula considerada de culte en la història del cinema. Digue’ns tres raons per animar el públic a venir a veure l’obra.


XV 1- Perquè és un text ben escrit amb una trama teixida amb intel·ligència, intriga i emoció que ens manté l’interès des del principi i ens passeja per la ironia, el suspens, la comicitat, l’emoció i un munt de sentiments més.


2- Perquè hi surten 15 companys/es de teatre que fan una feina esplèndida des dels més veterans fins als més novells.

En el cinema la van estrenar CHARLES LAUGTHON, MARLENNE DIETRICH, TYRONE POWER i ELSA LANCHESTER.

Nosaltres tenim el repartiment següent: JORDI COSTA, NÚRIA PEDRAZA, ALBERT TOUS i CATI SESÉ, PEP PLA, RAMON CUENCA, JOSEP M. ALSINA, ORIOL BOU I CARME BIGORRA, ALFRED GARCIA i ALBERT REINA, JAUME ROIG i dues noies noves a la casa, AURÍN DE ZARPA i BERTA GUMÍ.


3- La tercera raó per venir és perquè crec que és molt enriquidor recordar aquelles obres que han esdevingut clàssiques i també recuperar la “literatura d’intriga i suspens” dalt de l’escenari.


Si no sabeu res de l’obra, val la pena que la vingueu a conèixer. I si ja l’heu vista, us convidem a venir a recordar-la!


bottom of page