top of page
Buscar

ESPAI PEL RECORD (3)GIL QUINTANA BADAL (1887 – 1975)


Veí del barri de Gràcia de tota la vida, es va vincular al Cercle gairebé des de la seva fundació.


Era agent comercial i tenia una taula a la Llotja de Barcelona on venia pinsos per al bestiar.

L’any 1915 es va casar amb la senyora Montserrat Lanzaco Grezner a l’església de la Bonanova i l’anècdota és que el diari “La Vanguardia” va publicar un reportatge del casament.


Home de Fe, era catequista al Cercle i no va aturar aquesta vocació ni tan sols durant els anys de la Guerra Civil (1936-39). A causa de les seves conviccions religioses i el seu compromís pastoral, els Republicans - coneguts com a “rojos” - el van anar a buscar a casa i el van portar a

una txeca (*) que hi havia al carrer Sant Elies. Allà retenien persones a la força per les seves idees polítiques i/o religioses.


No va ser el cas del nostre soci: el van empresonar durant uns quants dies i el van deixar marxar. Com diuen els seus nets, “encara no era la seva hora”.S’explica que el senyor Gil Quintana va ser el primer home que va interpretar el paper de Verge Maria de “l’Estel” - amb trenes - just en acabar la Guerra Civil ja que, en aquell moment, estava prohibit que les dones actuéssim en un escenari.Participar a “l’Estel de Natzaret” va ser l’activitat del Cercle a la qual es va dedicar amb més

passió i va interpretar diversos papers gairebé fins al final de la seva vida. Molts de nosaltres el recordem, ja molt gran, venint a cada representació i vestir-se per fer el paper d’”Uries”.
Aquest amor per “l’Estel” el va encomanar a les seves dues filles, Manolita i Montserrat, i a

tres netes, Gemma, Rosa M. i M. Àngels, les quals hi van sortir durant molts anys.

Sovint, la Manolita o la Montserrat feien el paper de “Thasis” amb ell. El “Thasis” era un

ajudant de l’”Uries”. Fa anys que es va suprimir aquest personatge.


També havia participat en diverses sarsueles com, per exemple, "Los sobrinos del capitán Gran".A més de les dues filles, en Gil Quintana va tenir 6 nets i 8 besnets.


Aquí veiem el matrimoni en el dia de la festa de les seves Noces d'Or.Aquí tenim la família completa: els avis, la Manolita portant la seva filla petita a coll - la

M. Àngels -, el seu marit - Antolín González -, els seus fills - Gil, Joaquim, Antolín - i les seves filles Rosa M. i Gemma - que aquell dia feia la 1a Comunió -.

També hi veiem la seva germana Montserrat.


GRÀCIES, SENYOR QUINTANA, PER LA SEVA APORTACIÓ AL CERCLE!


A REVEURE!


(*) Les “txeques” eren espais que feien servir els milicians del bàndol republicà per detenir,

interrogar i torturar els sospitosos del bàndol nacional.

Si en voleu saber més, aquí hi ha un breu reportatge sobre la txeca del carrer Sant Elies,

actualment parròquia de Santa Agnès.


https://beteve.cat/va-passar-aqui/va-passar-aqui-la-txeca-de-sant-elies-un-indret-sinistre/
Comments


bottom of page