top of page
Buscar

Secció de Teatre: LA CASA DE BERNARDA ALBAConversem amb la directora, CARME BIGORRA


CC Què et va provocar aquest text quan el vas conèixer?


CB Vaig conèixer FEDERICO GARCIA LORCA per la meva mare, quan encara no era ben vist "por el régimen" ... gairebé estava prohibit.


Vàrem representar aquesta obra al Club Helena l'any 1974 juntament amb BODAS DE SANGRE i DOÑA ROSITA LA SOLTERA O EL LENGUAJE DE LAS FLORES. Vam celebrar tot un mes "Lorquià" amb un final del ROMANCERO GITANO amb cançons i recitació de poesies de EL POETA EN NUEVA YORK.


LA CASA DE BERNARDA ALBA em va impactar per la seva duresa i pel tracte cruel i la poca consideració que es tenia per les dones.


Detall de l'escenografia en construccióCC Què vols explicar a través d'aquest text i per què et fa il.lusió presentar-lo?


CB No pretenc res més que la gent descobreixi aquest text com una GRAN obra de teatre i sàpiga també de quina manera les dones han estat tractades a Espanya en el passat i en el present.CC Com et sents a pocs dies de l'estrena?


CB Tinc il·lusió perquè crec que veurem interpretacions molt bones, que totes les actrius hi han posat les ganes i l'esforç i també per a mi que ha estat un repte.


Espero no decebre el públic amb la meva visió del drama.


Fotografia d'assaigTal com diu la directora, tindrem la sort de gaudir de bones interpretacions per part de les actrius de l'elenc.


La protagonista, ELISENDA PUIGGENER, és una actriu amb una llarga experiència i l'hem vist aquesta temporada en l'obra Germanes.


A l'ENCARNA CERVANTES l'hem vist en els cors de molts musicals de la casa i a la temporada passada en l'obra Sarajevo.


La MIREIA ALFOCEA és una jove actriu i l'hem vist aquesta temporada en l'obra L'Entrevista.


A l'ÈLIA BUCHACA la vam veure en l'espectacle Elles també volien volar.


L'ALBA MAS també ha participat en molts musicals de la casa i en aquesta temporada l'hem vist fent de Miquel a L'Estel.


A la CLÀUDIA SARTORIO l'hem vist aquesta temporada a l'obra Germanes.


A la MAR SIMÓ la vam veure fa dues temporades en l'obra Revolucionary Road i aquesta temporada ha participat en els cors i en l'equip tècnic de L'Estel.La CATI SESÉ també és una actriu amb molta experiència i la temporada passada la vam veure a Testimoni de càrrec.


A la RUTH BLANES la vam veure en diversos espectacles de temporades anteriors com

Els amics d'en Peter , Yo me lo monologiso i Quatre microteatres .


La MARGARIDA REIG és una actriu que s'estrena a la casa amb aquesta obra. Benvinguda!


A l'ANNA GIRALT l'hem vist en temporades anteriors a les obres Els amics d'en Peter, Sarajevo i a L'Estel.


A la LAURA LÓPEZ també l'hem vist en temporades anteriors a les obres Els amics d'en Peter i Sarajevo.


La MONTSERRAT ROVIRA sol fer de regidora i aquí interpreta un petit paper.


L'ELISENDA SOLÉ també és una actriu nova a la casa que ja va intervenir en un petit paper a Germanes. Benvinguda també!


I la CARLA VILARRÚBIA, MARTINA DALMAU I LAIA VILARRÚBIA són grans entusiastes de fer teatre i s'apunten a tot el que els ofereixen. Aquesta temporada les hem vist a L'Estel.

Qui va ser...


FEDERICO GARCÍA LORCA? (1898-1936)


Va néixer en un poble a prop de Granada. De ben petit, ja demostrava un gran talent artístic el qual va tenir ocasió i temps de desenvolupar perquè estava malalt sovint i havia de fer llargues estones de repòs. Li agradava molt llegir, escriure, cantar, tocar instruments i dibuixar.


Es va traslladar a Madrid per estudiar Dret i Filosofia i Lletres.


Amb motiu de la celebració dels 300 anys de la mort de Luís de Góngora, va pronunciar una conferència on va parlar en nom d'altres poetes i músics. Se'ls va anomenar la "Generación del 27". Eren artistes que combinaven i barrejaven la influència artística tradicional i l'avanguardista.


Publicà obres i de teatre i poemaris fins a la dictadura de Primo de Rivera (1923) i passà una època molt dolenta perquè li censuraven i prohibien les seves obres. Va entrar en una profunda depressió i marxà una temporada a Nova York. Es va refer i tornà a escriure poemaris i teatre molt influït pel surrealisme.


Tornà a Espanya l'any 1930 i amb l'adveniment de la República va viure una darrera època creativa i vital pletòrica d'èxits.


La darrera obra que va escriure l'any 1936, justament, és la que tindrem ocasió de veure aquest cap de setmana: "La casa de Bernarda Alba". Amb aquesta obra, l'autor volia representar l'autarquia, l'abús de poder i la imposició de l'obediència en contraposició amb el desig de llibertat.


L'actriu Margarita Xirgu, exiliada a l'Uruguay la va programar pel mes d'octubre del mateix any 1936. Convidà l'autor a reunir-se amb ella, però ja no hi va ser a temps. Amb "el alzamiento militar", s'inicià una persecució implacable envers els socialistes, republicans, artistes, homosexuals i qualsevol persona dissident.


El van afusellen el 17 d'agost, prop de Granada. És un dels milers d'assassinats que jeuen a les cunetes d'Espanya.

Comments


bottom of page