top of page
Buscar

AUTORS NOVELLS

Us presentem dos autors novells que tenim ben a prop. Ho fem per ordre alfabètic.




L’EDUARD FARRÀS o Edu és un company de la secció de Teatre. Va arribar al Cercle amb un dels grups de "Simpas" (tallers de teatre per a adults) i després va formar part dels “Laboratoris” (tallers de teatre per a nois i noies més grans de 18 anys.) Van funcionar durant uns quants anys i una colla d’aquelles actrius i actors continuen en actiu actualment al Cercle.

També va formar part del projecte "on-out" (un espai adreçat als joves de les entitats per crear les seves produccions).


Ha intervigut en força espectacles com per exemple: "Besos", "El Cafè de la Marina",

"El Foc de les Ginesteres", l'"Alberg del Cavall Blanc", l'"Estel de Natzaret", "Noies de Calendari", "Sarajevo", "Treballs d'Amor Perduts", "Gianni Schicci", "Il•líria"....


Acaba de publicar el seu primer poemari “MAL DEL SIGLO Un paseo histórico-ficticio". Ens n’alegrem molt i li fem aquesta entrevista per conèixer millor aquesta faceta seva.





CC Quants anys fa que ets soci del Cercle, Eduard?


EF Des de l'any 2008.


CC A què et dediques, a més d’escriure poemes?


EF Fins ara he treballar a l’Institut Botànic de Montjuïc.


CC Quina formació tens?


EF Tinc formació de botànica. Vaig estudiar el cicle formatiu de Grau Superior de “Gestió i Organització de recursos naturals i paisatgístics”. Anys enrere, vaig cursar un altre cicle formatiu d’ “Administració i Secretariat” i actualment em segueixo formant de manera contínua i autodidacta sobre poesia amb la lectura d’articles i assaigs.


CC Quina il·lusió et deu fer veure publicat aquest poemari. Com és que l’has escrit en castellà. És la teva llengua materna?


EF No, que va. El meu pare era d’un poble del Pirineu. La meva mare ve d’Andalusia, però va arribar a Catalunya de petita i sempre ha parlat català i amb mi també.


CC I doncs?


EF Vaig començar escrivint en català, però l’estil, la temàtica i la musicalitat de la poesia que em sortia em portava a expressar-la en castellà. Em vaig decidir pel castellà perquè veia que era més fàcil arribar a més gent. La meva intenció és consolidar-me en castellà i després ja escriuré en català.


CC Fa molt temps que escrius?


EF Des del 2019. De petit ja m’agradava molt. Havia guanyat premis als Jocs Florals de l'escola en un parell d’ocasions. Quan va començar la pandèmia, vaig teletreballar dedicant-me a fer recerques per a l’Institut Botànic. En aquell context vaig sentir el desig d'escriure i m’hi vaig posar de manera autodidacta. Quan es van obrir les portes per fer activitats, em vaig apuntar a la “Aula de Escritores”. Allà vaig gestar el projecte d’escriure poemes sobre esdeveniments històrics. Vaig aconseguir lligar la formació literària que rebia amb el projecte que volia realitzar.


CC I un cop el vas tenir escrit, quin va ser el proper pas?


EF El primer pas va ser llegir el llibre de la Neus Arqués “Márketing para escritores” on t’explica els passos que has de seguir per poder publicar. Jo els vaig seguir fil per randa.


CC I quin va ser el primer pas que vas fer?


EF Demanar un informe de lectura a una assessoria literària. Vaig rebre un informe favorable i uns suggeriments de millora.


CC I amb aquest informe a les mans?


EF Em vaig fer molt actiu a les xarxes socials, especialment a Instagram i a través d’aquesta aplicació vaig trobar l’editorial valenciana “olélibros”. Els va agradar el meu poemari i me l’han publicat. I una altra cosa molt important que vaig fer va ser inscriure el meu poemari al registre de la Propietat Intel·lectual.


CC Sé que el DISSABTE 1 d’abril vas fer una presentació. La vas organitzar tu o l’editorial?


EF Jo mateix. Em va fer molta il·lusió llogar la sala d’actes de la Casa Elizalde. No era gaire bon dia perquè era el primer dissabte de les vacances de Pasqua però, tot i així, érem unes 40 persones.


CC Doncs, sí, un grup prou nombrós. I digue’ns, on podríem comprar el llibre?


EF Físicament, encara no es troba a les llibreries; de moment, només es troba a la web de l’editorial. Jo en tinc uns quants en paper i els vaig venent.



CC Què pretens explicar amb aquests poemes?


EF Seleccionar esdeveniments històrics que m'interessen especialment i recrear-los a través del llenguatge poètic.

El poemari té dues parts: a la primera es recullen moments entre l'any 168 d.C. i el 2006 i la segona part arrenca l'any 2008 amb la crisi de Lehman Brothers i dedico un poema a cada any consecutiu fins al 2022.


CC Sona molt interessant.

I com es presenta Sant Jordi? Signaràs en algun lloc?



EF Sí, de 5h a 6h de la tarda a la Rambla Canaletas 140 (parada 2)


CC Doncs et desitgem molta sort i ens agradarà comentar els poemes i els esdeveniments històrics a què fan referència.


EF I tant! Moltes gràcies!


CC A tu pel teu temps!







VÍCTOR VIVES BERNADES




Per als qui no el coneixeu, en Víctor és un company de la secció de Teatre. Ha intervingut als musicals “Esprai”, “Mis Saigon” i, recentment, a “Rocky Horror Show” on interpretava el paper de “Brad”.


Acaba de publicar la seva primera novel·la “LO QUE VIVÍ CONTIGO”. El felicitem i li dediquem aquesta entrevista en vigílies de Sant Jordi.


CC Quants anys fa que ets del Cercle, Víctor?


VV Des de l’any 2018. Vaig entrar gràcies al meu amic Ignasi Torrentó. Jo soc de Caldetes (Caldes d’Estrac) i ens coneixem perquè ell hi estiueja des de fa molts anys. Em va engrescar a venir i fer musicals amb vosaltres. De fet, jo ja coneixia “El Cercle” perquè havia vingut molt sovint a veure musicals.


CC I de què treballes?


VV Treballo de dependent a “La Roca Village”.


CC Quina formació tens?


VV He fet cursos de guió de cinema, he estudiat teatre musical a l’escola “Aules” i teatre de text a l’escola “Nancy Tuñón”.


CC Com és que la novel·la és en castellà? És la teva llengua materna?


VV No. A casa i a l’escola he parlat habitualment en català però reconec que he llegit gairebé sempre en castellà. Això i la influència de les sèries i les xarxes socials han fet que em senti molt més còmode en castellà a l’hora d’escriure. M’expresso millor.


CC Quan vas començar a escriure?


VV A l’adolescència. He acabat un parell de projectes curts, com un microteatre i un monòleg.


CC Sí, vam tenir ocasió de veure’ls en el “Confinacercle”, la temporada de teatre sota mínims que vam organitzar quan començàvem a superar la pandèmia.


VV El microteatre es deia “ACCIDENTE” i el van interpretar el Pep Valls i la Ruth Blanes. El monòleg es deia “LA MORT” i el va interpretar el Guillem Peire.


CC Me’n recordo. I entenc que aquest és el teu primer projecte llarg.


VV Exacte. El vaig començar a escriure al 2015 com un guió de cinema. El vaig aparcar durant un temps perquè m’havia encallat i em costava continuar. Aleshores, vaig registrar-me en una aplicació gratuïta que es diu WATTPAD on tenim l’oportunitat de penjar els nostres escrits i els lectors ens donen la seva opinió. Em deien que els agradava la història, que els interessava i em vaig sentir motivat per continuar.


CC Com t’ho has fet per publicar-la?


VV Un amic meu que també acabava de publicar un llibre em va recomanar l’editorial DELECÉ (Toledo). En aquell moment, jo tenia la meitat de la novel·la i els la vaig enviar. Els va agradar tant que es van comprometre a publicar-me-la quan l’acabés. I així ho han fet. Jo mateix vaig fixar la data de lliurament.


CC I on la podem trobar?


VV A Amazon, al FNAC, a la Casa del Llibre. Jo tinc el compromís de vendre’n 55 en mà al preu que l’editorial m’ha fixat: 16.50€. Si no els vengués, els hauria de pagar. Però els tinc venuts de sobres.


CC I quina relació tens amb l’editorial?


VV Molt bona. L’editorial ho mou tot: organitza presentacions, fa la distribució, em dedica espais a les Fires... Tinc un contracte de 8 mesos amb opció a renovar-lo.


CC Sembla un conte de fades, francament... Has tingut totes les facilitats del món. Ens fas la sinopsi de la novel·la?


VV Tracta d’un noi que està molt cansat de la seva vida rutinària i d'aguantar el rebuig del seu pare. Necessita un canvi i coneix un altre noi amb qui comparteix les seves lluites internes i, entre els dos, aprenen a deixar-se anar i expressar les seves emocions.


CC Com definiries la novel·la?


VV Com una auto ficció una mica edulcorada per a que entri millor. És un relat autobiogràfic on explico com soc i com actuo.


CC I què vols explicar?


VV Vull parlar de la importància de l’autodescobriment d’una persona, del procés de maduració i coneixement d’un mateix a través d’uns fets. I la necessitat de canviar el que s’hagi de canviar per seguir el propi camí.


CC A quin públic creus que va adreçada la novel·la?


VV Principalment a la gent jove i del col·lectiu LGTBI.


CC Què et diuen els lectors?


VV Que els agrada, que els enganxa i que se la llegeixen d’una tirada. He volgut escriure la novel·la que m’hauria agradat llegir quan era més jove.


CC Tota una declaració de principis. Per tant, la recomanaries com a lectura a l’alumnat de l’ensenyament obligatori?


VV Només a partir del batxillerat perquè hi ha escenes sexuals explícites. Tinc una visió molt directa i cinematogràfica. Escric sempre des del cinema.




CC Desitgem que et vagi molt bé la campanya de Sant Jordi. Signaràs a algun lloc?


VV Sí, a dos llocs. M’ho han organitzat al meu poble: al matí seré a una Fira d’Entitats en un espai que es diu “Can Muntanyà” i a la tarda en un bar que es diu “El Metru”.


CC Doncs molta sort, enhorabona i gràcies pel teu temps!


VV A vosaltres!







bottom of page