top of page
Buscar

ESPAI PEL RECORD (24 i 25)JORDI MACAU VERDAGUER (1927 – 1996)


MARIA ROSA SERRA GILI (1929 – 2022)


La Maria Rosa era gracienca de tota la vida i la seva família també, tot i que va néixer a El Masnou, de la qual cosa se’n sentia molt orgullosa.


Vivia amb els seus pares i germans a l’avinguda Príncep d’Astúries 2 (actualment, carrer Riera de Cassoles) en una casa senyorial molt gran.


El seu germà Jordi era del Cercle i la va animar a venir a conèixer l’entitat. Com ja hem comentat en altres articles, les dones, en aquella època, no es podien fer sòcies de ple dret com els homes, sinó que les apuntaven a una llista de “sòcies protectores”. Pagaven una quota, no se’ls comptava l’antiguitat, no tenien dret a veu ni vot, però podien participar en algunes activitats, sobretot les que es relacionaven amb tasques domèstiques com l’organització de festes i àpats.


D’altra banda, en Jordi Macau va entrar en contacte amb el Cercle gràcies als joves d’Acció Catòlica de Gràcia. Com també hem comentat, Acció Catòlica era un moviment de nois i noies units en la Fe cristiana i vinculats a l’Església. Ell no era del barri. Vivia a la plaça Letamendi, a l’edifici on el seu pare havia fundat una gestoria i on ell i els seus germans van treballar-hi tota la vida.


En Jordi i la Maria Rosa van coincidir en una excursió organitzada des del Cercle, es van conèixer i enamorar. De fet, la trobada es va produir gràcies al germà d’ella – en Jordi Serra – que la va animar a apuntar-s’hi.


Quan es van casar, van anar a viure al carrer Torrent de l’Olla 5. Van tenir tres fills: la Roser el Joan Bosco i la Carme.


Quan el pare de la Maria Rosa va morir, la família Macau-Serra es va instal·lar amb l’àvia a l’avinguda Príncep d’Astúries 2.


El matrimoni tenia una bona colla d’amics i el Cercle era el punt de trobada, de jugar al dòmino i passar bones estones. Eren el Joaquim Rubio i l’Anna Maria Miralta, l’Oriol Morera i la Maria Dolors Miralta, el Jordi Serra i la Dora Ramia, l’Albert Cabecerán, el Jordi Patau, el Manolo Manich, la Quimeta Domènech i el Frederic Tort, el Fernando Sesé i la Rosa Benaiges, la Montse Cruzate, la Montse Quintana...


Expliquen les filles que, sovint, quan el pare arribava de la feina i veia que faltava una estona per sopar, deia: “Bueno, saps què? Me’n vaig al Círcol.”


El Jordi sentia una autèntica devoció per la casa tot i que mai va participar en cap secció ni feia cap activitat concreta de manera continuada. Li agradava jugar a ping-pong i ho feia de tant en tant.


Va acceptar el repte d’entrar al Consell Directiu i assumir la presidència de l’Entitat, ja que valorava molt la casa com a un espai social de trobada i de convivència. Com amb tots els presidents, aprofitem aquestes pàgines per agrair-los de cor la seva il·lusió, implicació, confiança en el Cercle i, sobretot, les hores i hores invertides en reunions per tirar endavant les múltiples gestions del dia a dia que fan funcionar l’engranatge de la casa.

Al seu costat, la Maria Rosa l’acompanyava en els actes oficials i també va participar activament en el grup TV – del qual també n’hem parlat – en l’organització de festes de Carnaval i dinars d’aniversari.La Maria Rosa al mig. A la seva dreta, Mercè Subirats i Anna Maria Miralta.

A la seva esquerra, la Montse Cruzate i la Quimeta Domènech


Els seus fills, de petits, anaven a l’agrupament dels Lluïsos fins que al Cercle es va obrir el nostre: AE Josep Carner. Aleshores, la Roser, el Bosco i la Carme s’hi van integrar i hi van estar fins a ben grans.


Cap a l’any 1985, el matrimoni va anar a viure a la ronda General Mitre i al cap d’uns quants anys, en Jordi es va posar malalt de càncer i va morir.


La Maria Rosa va continuar venint al Cercle a veure teatre i als concerts de la coral infantil “Els Picarols” on hi cantava la seva neta Georgina. Va conservar la relació amb les seves amigues i, al cap d’uns anys, se’n va anar a Sant Cugat a viure a prop de la seva filla Roser.La Maria Rosa amb unes amigues del Cercle: Consol Marin, Pilar Sàbat i Quimeta Domènech


La gestoria Macau encara funciona i, actualment, la porta el Bosco junt amb un soci.


El matrimoni ha tingut quatre netes i un net.


GRÀCIES, JORDI, PER LA TEVA APORTACIÓ AL CERCLE


GRÀCIES, MARIA ROSA, PER LA TEVA APORTACIÓ AL CERCLE


A REVEURE!

Comments


bottom of page