top of page
Buscar

ESPAI PEL RECORD (5 i 6)

JORDI DONCOS RAMOS (1935 - 1998)

FRANCINA MARTÍ TONISASTRE (1933 - 2017)


Avui dediquem aquest espai a una parella que es va conèixer i enamorar al Cercle. Van estar-hi molt vinculats i van aportar la seva creativitat i col·laboració per fer-lo avançar.

La Francina vivia davant mateix del Cercle, al carrer Trilla i va començar a venir des de ben petita amb la seva germana gran, la Juanita.


De seguida va començar a fer teatre i a participar a l’”Estel”.


El Jordi va arribar al Cercle quan tenia uns 14 anys i de seguida va fer una bona colla d’amics amb qui va compartir la vida fins que ens va deixar una mica massa aviat, pel nostre gust.


El Jordi era músic de professió i es va sentir atret per la sarsuela i pel teatre.


Abans de casar-se, la Francina va interpretar papers de tiple còmica en diverses sarsueles i va fer moltes obres de teatre. En destaquem un parell per la importància que van tenir en aquell moment: “Diálogos de Carmelitas” de Georges Bernanos i “El diari d’Anna Frank” en el paper protagonista.



Aquí els veiem a "Diálogos de Carmelitas",

l'any 1955.



Aquí els tornem a veure a l'obra "Carrusel de fantasía", l'any 1957




El Jordi i la Francina es van casar a l’any 1960 i es van instal·lar al carrer Trilla, a la mateixa casa on havia viscut ella de soltera.


Al cap de poc temps, els compromisos professionals del Jordi els van allunyar de Barcelona durant uns quants anys ja que van marxar a treballar a Suècia i a les Illes Canàries (Tenerife).


Durant aquests anys, van tenir dos fills, el David i l’Eduard, els quals també van créixer a la casa i s’hi han sentit sempre vinculats, especialment l’Eduard que hi segueix molt actiu, juntament amb la seva dona, Mònica Clemente, i els seus dos fills, Jordi i Laura.


Sobre els anys 70, el Jordi i la Francina van tornar al Cercle. La Francina va preferir deixar de fer teatre i seguir amb l’activitat social: li agradava molt organitzar festes i tómboles i va dirigir diverses edicions del Carnaval per a adults. Tant a ella com al Jordi els encantava disfressar-se i sempre participaven en aquesta festa.


El Jordi dirigia sarsueles i assajava els cors. Compaginava la seva activitat professional, cada vegada més plena, amb el teatre del Cercle.


Com a actor, destaquem el seu SATANÀS, i les obres “A dos barajas” de José Luís Martín Descalzo, “Dotze homes sense pietat” de Reginald Rose, “La huella” de Anthony Shaffer i la seva intervenció com a “LA VOZ DE DIOS” al musical “El diluvio que viene”.

Com a director, destaquem “Otello” de W. Shakespeare – on també interpretava el paper protagonista -, “Per davant i per darrera” de Michael Frayn amb la Francina interpretant el paper de la Lola (interpretació memorable, per cert! ) i “Arsènic per compassió” de Josep Kesselring.


El Jordi gaudia molt interpretant el paper de SATANÀS. Era molt convincent.


La Francina va demostrar el seu talent i vis còmica a l'obra "Pel davant i pel darrera".



Cap als anys 80, va rebre un encàrrec professional i molt especial de part del Consell Directiu: posar al dia les músiques de l’”Estel de Natzaret”. S’acabava de jubilar el pianista que acompanyava en directe les representacions – el mestre Parellada – i es va aprofitar l’ocasió per donar un nou aire a la música de l’obra. El Jordi va compondre arranjaments instrumentals de les cançons a partir de les partitures originals de Mn. Miquel Ferrer i les va enregistrar per a orquestra i cor.



A més de la seva activitat artística, el Jordi també va dedicar part del seu temps a la gestió de l’entitat. Va formar part de diversos Consells Directius on va ser vocal de l’àrea Recreativa i s’ocupava de l’activitat cultural i artística de la casa. Va ser President del Cercle durant un mandat (1985-1989) juntament amb el seu consogre, Andreu Clemente, que feia de secretari, el Rafael Gimeno de vicepresident, el Frederic Palet de tresorer i l'Albert Vidal com a responsable de l'Àrea de Cultura.


En resum, van ser dues persones creatives, vinculades al Cercle i generoses per haver-hi dedicat temps i esforç.



GRÀCIES, FRANCINA, PER LA TEVA APORTACIÓ AL CERCLE!

GRÀCIES, JORDI, PER LA TEVA APORTACIÓ AL CERCLE!


A REVEURE!





bottom of page