top of page
Buscar

L'ESTEL SEGUEIX VIU (4)

Aquest últim article el dediquem als VETERANÍSSIMS I VETERANÍSSIMES

- independentment de l'edat que tinguin - perquè surten a l'Estel gairebé des que van néixer.

Tots i totes responen la pregunta:


QUÈ T'IMPULSA A TORNAR A SORTIR A L'ESTEL?




ANDREU MONRÓS


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.

Va formar part de l'equip de direcció dels Tallers de Teatre.


"Ara feia 3 anys que no participava a l'Estel. Va ser una decisió molt meditada després de 15 anys participant-hi de manera consecutiva, concretament del 2004 al 2019. Enguany m'hi he tornat a enganxar i m'he adonat que l'he trobat molt a faltar. Penso que participar a l'Estel és formar part de la tradició del nostre país i de la nostra entitat, El Cercle, i això per si sol ja és motivador. Si, a més, hi ha un equip humà com aquest al darrere, encara ho fa més engrescador. Ens veiem l'any que ve!".




AVO BUCHACA


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.

Forma part de l'equip de direcció dels Tallers de Teatre.


"M’ha impulsat aquest any fer l’Estel després de tant temps de no sortir-hi, les ganes de gaudir des d'un punt de vista secundari, és a dir, no fent un personatge principal sinó de poble, que tot i no ser súper important, no deixa de ser rellevant per a l’Estel. A l’Estel he fet de Benjamí, d'Àngel Gabriel, de poble i de Satanàs a l’Estel infantil."



CARLES TORRECILLAS


Artista polifacètic: interpreta, canta, balla, crea coreografies.

Ha actuat en força obres de teatre de la casa, canta a Vivace i balla amb l'Enèssim.


"El que m'impulsa a fer l'Estel és el que em dóna cada any i el que m'ha donat des que vaig néixer.

Entenc que, avui en dia, hi hagi persones que considerin l'Estel un text obsolet escrit en un català prenormalitzat, que no s'entén, una obra poc per a nens, poc inclusiva quant a gènere, repetitiva, etc etc... i tot això, vist des de fora, pot ser veritat i pot fer tirar enrere a la gent per voler-hi sortir. Però quan ho vius des de dintre també es podria considerar com a RESPONSABILITAT i TRADICIÓ pel fet de ser una obra creada per al Cercle i amb més de 100 anys de representacions; una OPORTUNITAT per poder pujar dalt d'un escenari i fer el que més ens agrada fer; és una obra on APRENDRE dels actors de la casa que per a tu són referència quan ets petit i/o novell i alhora és una obra on poder JUGAR el teu paper i trencar amb el que has vist sempre; és un espai on COMPARTIR moments amb els teus amics i amigues de sempre i un espai on CONÈIXER gent nova i per fer amistats noves cada any; és un EQUIP familiar on sentir-te com a casa representant un personatge davant d'un públic exigent perquè se'l sap millor que tu mateix; és un punt d'UNIÓ entre molta gent, ja sigui jove o no tan jove, que correm per la casa i no ens diem quasi bé res en tot l'any i gràcies a l'Estel tornem a CONNECTAR (com moltes famílies per Nadal); és SINGULAR en proporcionar possibilitats d'actuar amb el teus propis fills o mare, o la teva germana, o inclús el teus avis i àvies,...

En fi, a mi em van inocular l'Estel de ben petit i moriré malalt d'Estel, i tant de bo es torni a estendre aquesta epidèmia teatral entre totes nosaltres i seguim fent "Estels" com aquests últims anys on veiem l'escenari ple, que fa goig!!!

Els papers que he fet son: Jesús de bebè, Nathaniel, Benjamí, Jesús crescudet a l'Apoteosi, Ashverus, Somiel, Abdaró, Satanás infantil, soldat romà i Mathaties.

Visca l'Estel!!!!!"



DANI INVERNÓN


Ha actuat en força obres de teatre de la casa.


"En realitat, en el meu cas seria qui m'impulsa a tornar a sortir a l'Estel i aquesta persona és en Rafael Gràcia, el meu padrí teatral que sempre m'ha donat la confiança en poder fer i assolir papers cada cop més importants.

Tornar a sortir a l'Estel amb el personatge de NAÏM per a mi sempre ha estat tot un repte i un honor; és un personatge que, com a tota l'obra, li tinc molt de respecte, tant per tradició com per la repercussió.

El que més m'agrada, i d'això te n'adones quan estàs molt a prop l'estrena, é

s la màgia que té aquesta obra i el teatre en sí mateix al Cercle. Sempre hi ha qualitat en tot el que es porta a l'escenari; fem teatre amateur perquè no cobrem però la feina i la implicació de tota la gent es molt professional.

I la màgia d'aquesta obra és que et permet compartir experiències amb companys i companyes de totes les edats que amb molt o poc bagatge teatral tenen el valor de pujar a l'escenari i contribuir a l'espectacle.

Una obra que porta tants anys representada es converteix en alguna cosa molt i molt especial i a qui no li agrada sentir-se especial durant un temps? Moltíssimes gràcies a tothom per ajudar que continuï viu aquest projecte que ens recorda molts valors de la vida que ens ajuden a conviure i que tant ens fan falta en aquests temps tant difícils."



GUILLEM PEIRE


Actor i director habitual del nostre teatre, també li agrada molt fer de tramoia i col·labora en tot el que se li demana.


"Apart de treballar un text tan especial , el fet de participar d'un projecte que reuneix tanta gent diferent.

He fet de Somiel, Naïm, Miquel, Satanàs, Jonàs. I un dia d'Avar amb 5 minuts de preavís per una emergència..."




JORDI DONCOS


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.


"L'estel, per a mi, és com una celebració més del Nadal, és una activitat que he compartit i comparteixo amb els meus amics i, sobretot, amb la meva família. Dins de la companyia que fa l'Estel sempre hi ha molt bon rotllo entre tothom i això passa cada any, encara que potser la gent que surt no és la mateixa.

Per aquestes coses crec que l'Estel no es pot perdre mai i hem d'aconseguir que les generacions que venen tinguin aquest sentiment de pertinença a l'Estel.

Visca el Cercle i visca l'Estel."



JORDI MEDRANO


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.


"El compromís amb l’Entitat i el fet de mantenir una tradició centenària.


Els companyerisme i l’amistat que ens uneix amb la resta de components del grup de l’Estel


L’esperit nadalenc que vivim des de la cultura catalana."






JÚLIA FÀBREGUES


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.

Forma part de l'equip de direcció dels Tallers de Teatre.


"Definiria l'Estel com FAMÍLIA i TRADICIÓ. Per a mi, és un espectacle molt important; sempre he pensat que al Cercle es comença a fer teatre per l'Estel.

Jo, de petita, només feia de cor però, tot i així, m'encantava. Ara, ja de més gran, fa uns quatre o cinc anys que faig el personatge de la Verge Maria.

Fent l'Estel sempre m'ho passo bé, conec gent nova i em relaciono amb persones que potser, en el dia a dia pel Cercle, no parlem. Crec que l'Estel és lligam, però també crec que s'ha de tenir passió per l'obra i jo la tinc."


LAURA DONCOS


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.


"L’estel es l’obra que he fet mes vegades a la meva vida i la primera vegada que vaig sortir a un escenari va ser fent de nen Jesus. Al cap d’uns anys vaig fer de Nathaniel, després de Benjamí, i ara de sant Gabriel i espero poder fer de Maria en el proper Estel.

Els meus quatre avis m’ho van inculcar des de ben petita, igual que els meus pares.

És per això que cada any vull sortir-hi. Perquè és una tradició, tant del Cercle com familiar."




MARINA RUBIO


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.


"M'impulsa a sentir l’escalfor i l’harmonia que formem tots els que hi participem. Que un Nadal sense l’Estel es fa estrany. Des dels quatre anys que vaig fer per primera vegada l’Estel amb el paper de Nathaniel, la meva família em transmetia la passió que en el present tinc envers aquests pastorets. No hi ha Nadal que a la taula es cantint cançons de l’Estel. Anar veient com, a mesura que et vas fent gran, vas fent personatges adequats a l’edat es una sensació molt xula.

Sempre és molt agraït quan comparteixes un projecte com aquest amb altra gent que també té la mateixa passió que tú!"



MARTA TORRECILLAS


Ha intervingut en obres de teatre musical.


"Els papers que he fet a l’Estel són Nathaniel, Benjamí, Asvherus, i de Cor.

L’Estel ha estat sempre present en la meva vida; des de ben petita ja hi sortia i sempre l’he compartit amb part de la meva família. Participar a l'Estel ens permet retrobar-nos amb gent en unes dates que, particularment, m'agraden molt alhora que coneixes gent nova. Aquest any hi ha hagut molt bon ambient i espero que segueixi així durant molts d'anys més."



PEP PLANAS


Fa teatre de manera ocasional, però no es perd cap cita amb l'Estel.

El seu fort és la pintura, els tennis taula i els escacs.


"No sé. Forma part de la meva rutina nadalenca. I sempre penso que la secció de teatre és l'única que dóna diners al Cercle i que després es poden fer coses per a tothom del Cercle. Ja sigui llogar la sala pel tennis taula o qualsevol altra activitat proposada. Vaig fer fer de Thasis i fa anys que soc l'Isaac. Ja m'està bé!"



PEPA PORTA


Ha intervingut en obres de teatre musical i en obres de text.


"Vaig començar a l'Estel amb el "Vola Colom" i fèiem de tot: de pastores, de bruixes - que és una cosa que trobo a faltar - , de fúries, d'acompanyants de la Verge,... i una vegada vaig fer de dimoni vermell.

Vaig deixar de fer l'Estel durant uns anys per temes de logística familiar i fa anys que hi he tornat. M'agrada perquè és l'obra més col·laborativa del Cercle on tothom qui vol hi pot sortir. Em porta molt bons records i ara em fa molta il·lusió sortir amb la Nora."



RAMON RULL


Actor habitual de la casa, tant de teatre de text com musical: interpreta, canta i balla.


"Els papers que he fet a l'Estel al llarg d'aquests anys, bé, si no comptem els "momios", he fet només de Naïm, dic només, però tal i com jo ho veig és un dels més exigents de l'obra a nivell interpretatiu no és gens fàcil ficar-te en totes les seves tessitures.

Per mi, tornar a fer l'Estel any rera any és veure com tots nosaltres compartim una tradició que passa de pares a fills, fer un paper a l'Estel és una bona experiència , però viure'l és encara millor ja que veus que amb la participació de les famílies, els amics i totes les persones que hi sortim, aquest Estel té vida per molt més temps. També em mou el fet de veure els meus fills com el viuen i com, funció darrera funció, aprenen i disfruten de totes les vivències que això els aporta."



SARA SAINZ


A més d'interpretar, també canta i ha sortit en obres musicals i obres de text.

Ha format part dels Tallers de Teatre.


"Fa molts anys que faig l'Estel; per a mi és una tradició. La meva família ho ha fet tota la vida i jo, des que que soc molt petita, he fet de diferents personatges: de pastoreta, de Nathaniel, de Benjamí, de Gabriel i de Maria. Cada any que faig l'Estel és com tornar a casa. M'agrada molt la família que es crea fent l'Estel."





TANTI FABREGAT


Actriu ocasional de la casa, ha intervingut en obres de teatre musical i col·labora sempre que se li demana.


"Doncs la veritat és que als últims anys he sortit perquè a última hora m'ho han demanat per substituir algú 😅, però he de reconèixer que m'agrada.

L'ambient que es crea, retrobar-te amb amics, conèixer gent nova....."






XAVIER VILAJOSANA


És un dels directors de la casa i ha intervingut en obres de teatre de text i musicals.


"M'agrada fer d'Uries perquè me'n recordo molt del meu sogre i d'Isaac perquè m'agrada fer de dolent. A més d'aquests dos papers, he fet de Fúria, de Pastoret, d'Asvherus, de Somiel, de Neftalí i dos papers que abans tenien text i ara no surten: Thasis i Simó. I, anys enrere, l'Uries també parlava! M'agrada fer l'Estel perquè és una manera de veure la família."


ENCARA NO HEM ACABAT...



La COMISSIÓ se sent molt feliç de comprovar que hi ha molta gent al Cercle que estima l'Estel i això confirma i legitima la seva continuïtat. Agraeix la bona sintonia amb tothom i la col·laboració activa i desinteressada de la companyia, l'equip tècnic i el Consell Directiu.


I tanquem aquest article final amb una AUCA que vam trobar al bagul dels records: data dels anys 80 i està dedicada a la Comissió de l'Estel d'aquell moment. ÉS BONÍSSIM



AUCA DE L'ESTEL DE NATZARET


Tot l'any una Comissió

hi treballa amb il·lusió.


Com que hi volem fer millores

hi perdem bastantes hores.


Tant en Mota com en Sardà

només fan que pensar.


A l'hora del repartiment,

com sempre, els falta gent.


Però el problema s'agreujaria

en tocar la comparseria.


En Carles suma que suma

perquè tot val una fortuna.


El senyor Martí , amb alegria,

pinta de nit i de dia.


Quant a l'arranjament,

en Jordi hi treballa de valent.


En el llum, so i melodies,

Gimeno i Tort tots els dies.


Hi ha qui fent un ciclorama

s'hi passa més d'una setmana.


La Subirats fent vestits

més d'un cop es punxa els dits.


En Parellada, somrient,

toca l'orgue diligent.


En Pere, amb els decorats,

té bastants mals de cap.


En Ciril·li i l'Amadeu

són dos que no tenen veu.


Però per a que surti rodó

s'ha de fer de domador.


En Ramon ven les entrades

i, a voltes, hi ha bufetades.


Per fi arriba el gran dia,

tot són nervis, crits i "algarabia".


S'aixeca el teló a poc a poc

i de l'infern ja en surt foc.


I tot quedarà oblidat

si el teatre s'ha omplenat.


Després hi haurà un ressopó

on s'hi riurà de debò.


I esperar a l'any vinent

amb alegria i agermanament.


I per acabar i amb gran anhel

et diem: "Vine cada any a veure l'Estel!"





bottom of page