LA VILA DE GRÀCIA BULL PER LES FESTES DE MAIG
UNA MICA D'HISTÒRIA...
Font: Joan Amades (COSTUMARI CATALÀ)
Antigament, Gràcia era un territori ple de camps, horts, masies i alguns convents. Poc a poc, tot això es va anar esvaint i a dia d’avui són ben pocs els vestigis que ens recorden aquest passat eminentment agrícola de la nostra vila.
A finals del segle XVIII, la pagesia gracienca celebrava dues festes majors, una abans de la sega i l’altra després.
Una festa estava dedicada a la Mare de Déu, la que actualment celebrem el 15 d’agost, i l’altra a Sant Isidre Llaurador, que s’escau el 15 de maig. Aquesta última, malgrat ser una festa molt lluïda perquè els pagesos graciencs tenien una gran devoció al patró, va preservar-se fins a mitjans del segle passat, coincidint amb la repressió de la dictadura i la desaparició de les últimes masies amb camps.
La festa l’organitzava la Confraria del Sant a Gràcia i s’iniciava amb un recorregut per diferents carrers de dins i fora de la vila, recollint el president de la Confraria, el banderer (qui havia custiodat el penó durant els dies previs a casa seva) i les autoritats, acompanyats d’una banda, per anar a celebrar un ofici solemne a l’església dels Josepets. En sortir del temple, s’hi dansava el tradicional Ball del Vano i el Ram, típic de Gràcia.
Per adquirir el dret a ballar i també per col·laborar amb les despeses de la festa, els fadrins havien de comprar un ventall i un ramellet en una de les parades que els administradors de l’altar del Sant posaven al peu de les escales de l’església. Després ho oferien a la parella de ball que escollien com a requeriment per a la dansa. Les noies anaven vestides amb les millors gales i duien, en el ball, un ram en una mà, i en l’altra, el ventall. Per altra banda els nois no podien prescindir del barret de copa i gambeto o capa encara que fes calor.
Aquesta festa, que havia estat de les més rellevants de Gràcia, atreia fins i tot una gran afluència de barcelonins que pujaven especialment per participar-hi i prendre part del ball, ja que era molt popular.
Aquest ball havia desaparegut però es va poder recuperar gràcies a l’esforç i la dedicació que l’Esbart Vila de Gràcia va realitzar per reintroduir-lo en el marc de les Festes de Sant Isidre restablertes pels Geganters de Gràcia amb la intenció de tornar-lo a arrelar a les nostres festes i mantenir viva la tradició de la nostra vila.
Tindrem ocasió de veure els nostres Gegants PAU i LLIBERTAT aquest DISSABTE 14 amb una imatge renovada en una magnífica festa a la Plaça de la Vila a les 19.30h on gaudirem d'una obra de teatre i de l'actuació de l'Esbart.
La Geganta lluirà un mocador elaborat per les senyores de la nostra Secció de Puntaires.
Com a veïns i veïnes de Gràcia, TOTS HI SOM CONVIDATS i com a socis/es del Cercle encara més per acompanyar el nostre Esbart.
Moltes gràcies a la iniciativa de la Colla dels Geganters de Gràcia per haver restablert aquesta festa i, sobretot, l'ENHORABONA i l'AGRAÏMENT al nostre ESBART per recuperar, ensenyar i difondre aquest Ball, el qual forma part del nostre Patrimoni.
US HI ESPEREM!
Comments